FAQ's

Voor de huidige situatie (COVID-19)

Is er een risico dat ik besmet word met het coronavirus via de onzichtbare beugels?

Onze beugels, evenals onze retentiebeugels, zijn medische hulpmiddelen die worden gedesinfecteerd voordat ze worden verzonden. Volgens actuele onderzoeken kan het coronavirus alleen van persoon tot persoon worden overgedragen door middel van een zogenoemde druppelinfectie. Hoewel er individuele gevallen zijn waarin mensen zonder ziektesymptomen geïnfecteerd waren, zijn andere manieren van overdracht uitgesloten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) was hier ook duidelijk over: “Mensen die pakketten in ontvangst nemen [...] lopen geen risico het nieuwe coronavirus te krijgen. Uit eerdere analyses blijkt dat coronavirussen niet lang overleven op voorwerpen zoals brieven of pakketten.” Het Robert Koch Institute deelt deze mening. Het is dus niet aannemelijk dat de infectie zal optreden via tandheelkundige beugels of het verzendproces.


Algemene vragen

Wat zijn Plusdental-beugels?

De onzichtbare Plusdental-beugels worden op maat van uw gebit gemaakt voor u en zijn gemaakt van transparant kunststof.  De beugels zijn BPA-vrij. De beweging van uw tanden wordt voor uw behandeling in kleine stappen verdeeld (maximaal 0,2 mm beweging van uw tand per beugel). Voor iedere stap ontvangt u beugels op maat die druk uitoefenen op de tanden om de geplande beweging te realiseren. 

Waarom zijn niet alle scheefstanden behandelbaar met onzichtbare beugels?

Uw gezondheid is topprioriteit voor ons. Op basis van uw scheefstand bepalen onze tandartsen dus of een behandeling met Plusdental-beugels mogelijk is. Als uitgangspunt corrigeren we kleine tot middelmatige scheefstanden van de voortanden en we laten in detail zien hoe deze correctie zal verlopen voordat we de behandeling starten. 

Worden de kosten voor een behandeling met Plusdental-beugels vergoed door mijn verzekering?

De vergoeding voor tandheelkundige correcties kunt u het beste navragen bij uw ziektekostenverzekering.

Een bestelling plaatsen

Welke betaalmethoden accepteren jullie?

U kunt op dit moment betalen met creditcard of in maandelijkse termijnen via een automatische incasso.

Hoe werkt de behandeling?

Wordt er één kaak tegelijk behandeld of worden beide kaken tegelijkertijd behandeld? Bij iedere behandeling van een scheefstand kan de beet veranderen. Om een correcte beet te behouden, dienen de onder- en bovenkaak in overweging te worden genomen voor uw behandelplan. Daarom worden de onder- en bovenkaak altijd gecorrigeerd.

Hoe lang duurt een behandeling bij PlusDental? 

Een behandeling met onzichtbare beugels van PlusDental duurt gemiddeld vier tot tien maanden. 

Hoe lang duurt het voordat ik mijn beugels ontvang? 

Eerst maken we een 3D-scan onder toezicht van een Nederlandse tandarts. We ontvangen uw 3D-scan direct in ons laboratorium in Berlijn en daarna duurt het 10-14 dagen voordat u uw behandelplan per e-mail ontvangt. Zodra u de keuze heeft gemaakt voor een behandeling met Plusdental-beugels, begint de productie van uw beugels op maat. Dit duurt vier tot zes weken.

Hoe vaak en hoe lang moet ik de beugels dragen?

U draagt de beugels 22 uur per dag en verwijdert ze alleen om te eten, drinken en tanden te poetsen. Het is belangrijk u aan de voorgeschreven draagtijd te houden voor een optimaal resultaat. 

Moet ik opletten met wat ik eet tijdens de behandeling? 

Nee, want anders dan bij vaste beugels kunt u alles eten en drinken tijdens de behandeling. Dit komt omdat u de onzichtbare beugels eenvoudig kunt verwijderen tijdens het eten. U kunt uw gebit dus reinigen na een maaltijd zoals u normaal ook zou doen. Zo behoudt u een optimale mondhygiëne.

Moet ik mijn onzichtbare beugels verwijderen tijdens het eten en drinken? 

U kunt koud water drinken met de onzichtbare beugels in uw mond. Warme dranken kunnen het kunststof van de onzichtbare beugels beschadigen of vervormen. Als algemene regel dient u de onzichtbare beugel te verwijderen voor het eten en drinken en op te bergen in het meegeleverde doosje. Na het eten of drinken dient u uw tanden te poetsen, omdat speeksel uw gebit niet zoals normaal kan remineraliseren. Vergeet niet uw onzichtbare beugels af te spoelen voordat u ze terugplaatst. 

Hoe zorg ik voor mijn onzichtbare beugels?

Reinig uw onzichtbare beugels idealiter twee keer per dag met de tandenborstel. Gebruik geen tandpasta, omdat de beugels troebel kunnen worden. Gebruik een milde zeep en spoel de beugels af met koud water. Te hoge temperaturen beschadigen en vervormen het materiaal. De beugels verliezen dan hun vorm en worden onbruikbaar. Zorgvuldige en goede zorg houden uw beugel in topconditie.

Doet de behandeling pijn?

De eerste dagen na het verwisselen van de onzichtbare beugels zult u enige druk ervaren om uw tanden te verschuiven. Dit neemt steeds meer af totdat u helemaal geen pijn meer voelt. 

Wat gebeurt er als ik mijn onzichtbare beugels kwijtraak?

Neem bij verlies contact met ons op. Wij maken zo snel mogelijk een vervangende beugel voor €49. Draag de vorige beugel terwijl u op het vervangende exemplaar wacht om ervoor te zorgen dat uw tanden in hun huidige positie blijven.

Wordt mijn spraak beperkt als ik de beugels draag?

Bij de meeste patiënten wordt de spraak niet aangetast. Net als bij vaste beugels, kan het in het begin wennen zijn, omdat het een vreemd voorwerp in uw mond betreft. Na maximaal een week is de spraak van de meeste patiënten genormaliseerd. 

Mag ik roken tijdens de behandeling? 

We adviseren u om tijdens de behandeling geen sigaretten of e-sigaretten te roken, omdat dit een aanslag kan geven op uw tanden. 

Is PlusDental geschikt voor mij? 

Met meer dan 20.000 succesvolle behandelingen, zijn onze tandartsen toonaangevende experts die tandheelkundige correcties op het allerhoogste medische niveau uitvoeren. We werken samen met geregistreerde tandartsen.

De correctie van scheefstand met behulp van aligners is zeer bekend en goed onderzocht. De kans dat u de voorspelde behandelresultaten behaalt, is dus aannemelijk. Er zijn factoren in iedere medische behandeling die van invloed zijn op het succes van de behandeling. Daarom garanderen we dat zelfs als uw behandelresultaten afwijken, wij u blijven behandelen totdat het beoogde resultaat is behaald.

Moet ik de PlusDental-app gebruiken en waar vind ik deze?

Het gebruik van de Plusdental-app is van essentieel belang voor een succesvolle behandeling. U kunt de app gratis downloaden in de Apple Store of de Google Play Store. Neem bij elke wissel foto's van uw gebit om uw voortgang vast te leggen en upload ze in de app. Ons medische team houdt toezicht op de voortgang van uw gebit in de app en kan uw behandelplan aanpassen in geval van onvoorziene afwijkingen.

Kan ik eerder dan gepland wisselen voor de volgende onzichtbare beugel?

We hebben de behandeling zeer nauwkeurig gepland en het is belangrijk om de aanbevolen draagtijd in acht te nemen (zowel dagelijks als per beugel). De grootste tandverschuiving vindt plaats gedurende de eerste twee tot drie dagen na het verwisselen van de beugel. Daarna neemt de druk af en is de beugel niet langer voelbaar. De tanden hebben echter de berekende draagtijd van één tot twee weken per beugel nodig, zodat de botvervorming is afgerond, de tand gewend is aan de nieuwe positie en klaar is voor verdere beweging.

Moet ik een spalk dragen na de behandeling?

Het is belangrijk om na iedere orthodontische behandeling een spalk te dragen voor optimale behandelresultaten. Dit kan een verwijderbare retentiebeugel of vaste spalk zijn.

Hoe dient de verwijderbare retentiebeugel te worden gedragen? 

De verwijderbare retentiebeugels van Plusdental zijn transparanter en iets dikker dan de aligners die tijdens de behandeling worden gebruikt. U dient deze gedurende de eerste 2 weken na de behandeling 22 uur per dag te dragen. De eerste zes maanden dient u hem vervolgens 12 uur per dag te dragen. Daarna draagt u hem de rest van uw leven 's nachts. We adviseren u om uw retentiebeugels iedere 6 tot 12 maanden te verwisselen om ze schoon, zacht en transparant te houden. U kunt retentiebeugels op maat bestellen voor €79. 

Van welke materialen zijn de aligners en plastificeermiddelen (BPA) gemaakt?

Aligners van Plusdental zijn gemaakt van een speciaal soort kunststof dat uw tanden optimaal beweegt gedurende de behandeling. Dit materiaal is klinisch getest en geschikt voor mensen met allergieën. Onze aligners zijn vrij van plastificeermiddelen.

Kan PlusDental mijn gebit behandelen?

Wat als er bij mij tanden ontbreken?

Onze tandartsen bepalen voor iedere persoon apart of een behandeling mogelijk is.

Ik heb mijn verstandskiezen nog. Is dat een probleem?

Als uw tandarts aanraadt om de verstandskiezen te trekken, dient u dit te laten doen voordat de behandeling met onze aligners aanvangt.

Mijn verstandskiezen zijn verwijderd. Wanneer kan ik beginnen met de PlusDental-behandeling?

Na verwijdering van de verstandskiezen dient u 6 weken te wachten voordat u een afspraak in onze praktijk maakt. 

Wat is de minimale leeftijd voor een behandeling met PlusDental? 

U dient wettelijk volwassen te zijn (18 jaar) voor een behandeling. 

Wat als ik permanent retainerdraad heb? 

Om een 3D-scan te maken, die de basis vormt voor onze prognose, hoeft het retainerdraad niet te worden verwijderd. Zodra uw behandeling van start gaat, moet dit draad wel worden verwijderd. 

Wat als ik een tandheelkundig implantaat heb? 

Tandheelkundige implantaten zijn over het algemeen geen reden om niet in aanmerking te komen voor een behandeling. Onze tandartsen bepalen voor iedere persoon apart of een behandeling mogelijk is. De implantaten worden niet bewogen tijdens de alignerbehandeling. U dient ons te laten weten als u een implantaat hebt en om welke tand het gaat.

Kom ik in aanmerking voor een behandeling met PlusDental-beugels als ik bruggen of kronen heb?

Bruggen bij de voortanden kunnen niet worden behandeld, omdat ze niet kunnen worden meegenomen in de tandheelkundige correctie. Kronen zijn over het algemeen geen reden om niet in aanmerking te komen voor een behandeling.   

Kom ik in aanmerking voor een behandeling met PlusDental-beugels als ik fineren heb?

Helaas komen patiënten die al fineren dragen niet in aanmerking voor aligners, omdat de fineren niet kunnen worden losgemaakt.

Na het verwijderen van mijn beugel, zijn mijn tanden verschoven. Kan PlusDental mij helpen?

De meerderheid van de patiënten die hun gebit op volwassen leeftijd te corrigeren, hebben als kind of adolescent een beugel gedragen. Ze ervaren wederom scheefstand, omdat tanden in de loop van hun leven weer verschuiven. Uiteraard bieden wij mogelijkheden voor dergelijke behandelcasussen.  

Kan ik starten met de behandeling als ik tandbederf heb?

Alle tandheelkundige problemen dienen te worden behandeld voordat u met de alignercorrectie start. Dit geldt ook voor tandbederf.

Kan ik starten met de behandeling als ik regelmatig medicijnen slik?

Het effect van onze beugels wordt over het algemeen niet aangetast door medicijnen. Regelmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, aspirine, oestrogeen of calcitonine kan de voortgang van de behandeling vertragen. Neem rechtstreeks contact met ons op. 

Kan ik de onzichtbare beugels tijdens mijn zwangerschap dragen?

We raden af om tijdens uw zwangerschap te beginnen met de behandeling. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen invloed hebben op uw tandvlees en daardoor een tegenovergesteld effect hebben op de tandverschuiving.

Kan ik doorgaan met de behandeling als ik ziek ben?

Als u ziek bent en vaak moet overgeven, dient u de beugels niet te dragen. In geval van milde ziekte, zoals een verkoudheid, kunt u de beugels zonder problemen dragen.

Kunnen overbeten worden gecorrigeerd met de Plusdental-beugels? 

Plusdental-beugels zijn niet geschikt om overbeten te corrigeren. Het is echter mogelijk om de voortanden te corrigeren als er sprake is van een overbeet. Dit blijft onaangetast door de behandeling.

Hoe lang heb ik de tijd om aanspraak te maken op mijn tevredenheidsgarantie?

Soms is er een verfijning nodig als, om natuurlijke of persoonlijke redenen, de tanden niet zoals gepland verschuiven ondanks dat de draagtijd in acht is genomen. In dit geval bieden we een tevredenheidsgarantie aan. De voorwaarde voor onze tevredenheidsgarantie is dat u uw beugels zoals voorgeschreven 22 uur per dag hebt gedragen en dat u onze Plusdental-app hebt gebruikt gedurende het volledige correctieproces van uw gebit. Als het behandelresultaat niet voldoet aan de verwachtingen, ondanks dat u zich aan de draagtijd hebt gehouden, kunt u binnen vier weken na de laatste beugelwissel contact met ons opnemen. We vragen de behandelstatus eerst op bij onze tandartsen en orthodontisten en initiëren vervolgens een verfijning.