Alle soorten beugels: modern alternatief voor een stralende glimlach

Moderne tandheelkunde maakt mondzorg comfortabeler, discreter en betaalbaarder. Vaste beugels zijn niet langer de enige keuze, dus ontdek hoe je een stralende glimlach krijgt met een onzichtbare beugel!

Wanneer is een beugel noodzakelijk?

Een mooie glimlach is representatief en geeft zelfvertrouwen. Wanneer je in de spiegel ziet dat je gebit niet recht is, kan dit je onzeker maken. Om vast te stellen wanneer een beugel noodzakelijk is, is het verstandig om de tandarts te raadplegen. Deze zal je mogelijk adviseren om na te denken over een beugel. Twijfel je of een beugel nodig is? Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende redenen waarom jouw gebit baat heeft bij het dragen van een beugel.

 • Een van de meest voorkomende redenen voor een beugel is dat de tanden ver naar voren of scheef staan. Ook een gebit met te veel of te weinig ruimte kan het dragen van een beugel noodzakelijk maken, omdat tanden en kiezen dan niet goed op elkaar passen. Een recht gebit geeft bovendien meer kans op een gezond gebit.

 • Aangeboren afwijkingen zoals schisis, beter bekend als een hazenlip of een overmatige groei van de onderkaak, de zogeheten centenbak, kunnen de ontwikkeling van de kaken en het gebit hinderen, wat met een beugel kan worden gecorrigeerd.

 • Duimzuigen en tongpersen zijn mondgewoonten die de stand van het gebit en de vorm van de kaken kunnen beïnvloeden. Dit kan door het dragen van een beugel worden aangepakt.

 • Verwondingen of medische/tandheelkundige ingrepen kunnen ook een reden zijn dat het gebit niet goed ontwikkelt en de groei van de kaak wordt belemmerd. 

Een afwijkende stand van het gebit, om welke reden dan ook, kan het tandvlees ernstig beschadigen en zorgen voor vergroeide kaken en zelfs een asymmetrisch gezicht. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals pijn in de kaken, maar ook hoofd- en nekpijn. Door een beugel te dragen, voorkom je dit. Dat je daarnaast ook een aantrekkelijke glimlach krijgt, is natuurlijk mooi meegenomen!

Welke soorten beugels zijn er en wat is een onzichtbare beugel?

Er zijn veel soorten beugels beschikbaar die allemaal op een andere manier worden gedragen:

 • De onzichtbare beugel wordt steeds populairder omdat die in tegenstelling tot  traditionele beugels een stuk minder opvalt. Zo kun je op een discrete manier werken aan het krijgen van een prachtig recht gebit. Bij een doorzichtige beugel wordt bijvoorbeeld gewerkt met zogeheten aligners, oftewel hoesjes die je zo'n 22 uur per dag over het gebit draagt en elke één à twee weken vervangt. Een andere optie zijn witte, keramische slotjes, die eigenlijk hetzelfde werken als een traditionele slotjesbeugel maar minder zichtbaar zijn door de witte kleur.

 • Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door slotjes, ringetjes en draadjes moet deze beugel ervoor zorgen dat de tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar rechtgezet worden. Naast de klassieke metalen slotjesbeugel is er tegenwoordig dus een onzichtbare variant met witte, keramische slotjes.

Naast vaste beugels zijn er uitneembare beugels die je makkelijk in en uit kunt doen. De drie meest voorkomende uitneembare beugels zijn de plaatbeugel, buitenboordbeugel en blokbeugel.

 • Een plaatbeugel is een plaatje van kunsthars dat tegen het gehemelte aan zit, met een metalen draad en ijzeren haakjes die ervoor zorgen dat de beugel om de tanden heen blijft zitten.

 • Een buitenboordbeugel is ook wel bekend als 'headgear', omdat deze niet alleen in de mond zit, maar met een band om de nek wordt bevestigd. De beugel zelf is een metalen boog die in ringetjes wordt geschoven die om de achterste kiezen vast zitten. Het doel van deze beugel is om de groei van de bovenkaak te remmen en de achterste kiezen naar achteren te duwen zodat de bovenkaak ook naar achteren schuift.

 • De blokbeugel zit als een blok tussen de tanden. Hiermee wordt tegelijkertijd de groei van de bovenkaak geremd en die van de onderkaak juist gestimuleerd, zodat de afstand tussen de onder- en bovenkaak kleiner wordt.

Zeker wanneer je als volwassene besluit dat jouw glimlach verbeterd kan worden door een beugel te dragen, is het prettig dat er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden zijn op het gebied van onzichtbare beugels.

 • Naast keramische slotjes en aligners is er bijvoorbeeld de linguale boog. Deze beugel bestaat uit twee ringetjes die in de onderkaak om de eerste grote kiezen worden geplaatst. Aan deze ringetjes zit een draad die langs de achterkant van de ondertanden loopt en dus nauwelijks zichtbaar is. Deze beugel zorgt ervoor dat de kiezen in de onderkaak niet naar voren kunnen schuiven en wordt vaak in combinatie met andere beugels geplaatst.

Op welke leeftijd is een beugel nodig?

Van oudsher is een beugel vaak nodig vanaf de vroege tienerjaren, dus 12 of 13 jaar. Maar eigenlijk is er geen ‘ideale’ leeftijd en is het helemaal niet ongebruikelijk dat volwassenen een beugel dragen om rechte tanden te krijgen en daarmee de staat van het gebit te verbeteren.

Dat kinderen vaak wordt geadviseerd om een beugel te dragen, heeft vooral te maken met de gebitsveranderingen die ze ondergaan, namelijk het verliezen en groeien van nieuwe tanden en kiezen. Met name tussen de 8 en 14 jaar groeien de mond en kaken het sterkst, omdat ze bezig zijn met het ontwikkelen van de botstructuren die de tanden en het tandvlees een leven lang zullen ondersteunen. Daarom zal een tandarts vaak in deze levensfase adviseren een beugel te gaan dragen.

Voor volwassenen geldt dat de groei en ontwikkeling van het gebit zich in een andere en vaak langzamere fase van groei bevindt. Dat betekent vaak dat wanneer je een beugel gaat dragen, de gewenste correcties soms ook langer de tijd nodig hebben.

De tandarts zal een professioneel advies geven over het beste moment om een ​​beugel te plaatsen en alle opties met je bespreken. Alle aanbevelingen zijn gebaseerd op het verlichten van jouw ongemak en het bereiken van het meest gezonde resultaat, ongeacht je leeftijd.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De duur van een moderne orthodontische behandeling kan per methode verschillen en het kan even duren voordat je resultaat ziet. Het einddoel is echter altijd hetzelfde: zorgen dat je een gezond gebit en een stralende glimlach krijgt!

Het dragen van een onzichtbare beugel is soms slechts drie maanden noodzakelijk, maar er zijn ook behandelingsopties die ongeveer 2,5 tot 3 jaar in beslag nemen.

Hoe lang een behandeling uiteindelijk duurt, hangt af van jouw persoonlijke orthodontische behandelplan. Daarbij wordt naar een aantal zaken gekeken. Bijvoorbeeld: wat voor soort beugel moet je dragen en hoe complex is de gebitscorrectie? Ook is het belangrijk hoe jouw gebit reageert op het dragen van de beugel en hoe snel de tanden daarbij in beweging komen. Gemiddeld moet rekening worden gehouden met een behandelperiode van 4 tot 10 maanden. Het plaatsen van een beugel is dan ook het begin van een langere reis naar tandheelkundige verbeteringen, waarbij je geduld mogelijk op de proef zal worden gesteld.

Het effect van de beugel wordt merkbaar wanneer de tanden langzaam gaan bewegen. In jouw persoonlijk behandelplan wordt onder meer vastgelegd hoe vaak de beugel moet worden aangepast om dit proces op schema te houden. Bij aligners is dit elke één à twee weken.

Verder krijg je van de orthodontist advies over hoe je de beugel moet dragen. Ook krijg je informatie over de verzorging van je tanden en tandvlees gedurende de behandelperiode. Het is van groot belang dat je gebit gezond blijft tijdens de behandelperiode en dat je de adviezen goed opvolgt. Zo krijgt je het beste resultaat. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat de behandeling langer duurt dan gepland en je nog langer moet wachten op je nieuwe glimlach.

Wanneer de behandeling is voltooid, zul je nog een periode een zogeheten retainer, of retentiebeugel, moeten dragen. In deze laatste fase van de orthodontische behandeling zorgt deze beugel ervoor dat je nieuwe rechte tanden mooi op hun plek blijven.

Hoeveel kost het om een ​​beugel te laten plaatsen?

De kosten om een beugel te plaatsen, zijn afhankelijk van welk type beugel je gaat dragen en het behandelingsplan. Daarbij gaat de transformatie van het gebit bij volwassenen minder snel, wat van invloed kan zijn op hoe lang je de beugel moet dragen.

Bij volwassenen speelt leeftijd een rol en past het gebit zich dus langzamer aan, maar er zijn ook andere risicofactoren waardoor een behandeling langer kan duren, zoals tandvleesaandoeningen. Daarom zijn de kosten voor volwassenen om een beugel te plaatsen vaak hoger dan bij kinderen.

Hoe hoog de kosten zijn, is per individu verschillend. Traditionele beugels hebben gemiddeld een kostenplaatje van € 2.000,- tot € 3.000,-  voor een volledige behandeling van de boven- en onderkaak. Dat bedrag kan oplopen wanneer de behandeling langer duurt.

Onzichtbare beugels zijn vaak goedkoper dan traditionele beugels. Bij PlusDental worden deze al vanaf € 1.690,- geplaatst. Daarbij kun je betalen in termijnen. Nadat de orthodontist een behandelplan heeft opgesteld, zal ook het kostenplaatje duidelijk worden.

Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een deel van de behandeling vergoedt. Dat is afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt en ook leeftijd speelt een rol. Je basisverzekering zal bijna nooit orthodontische behandelingen vergoeden, tenzij er een medische aandoening is, zoals schisis (hazenlip). Wat de uiteindelijke maximale vergoeding wordt, is ook per zorgverzekeraar verschillend. Mogelijk wordt eenmalig een maximale vergoeding uitgekeerd per persoon of kiest de verzekeraar voor een vergoeding per (kalender)jaar.

Per verzekeraar verschilt wat de maximale vergoeding is en of dit eenmalig is per persoon of per jaar. Het kan ook zijn dat een bepaald percentage van de behandeling wordt vergoed, bijvoorbeeld 70 tot 85 procent. Verder kan het zijn dat de zorgverzekeraar een medische selectieprocedure hanteert, waarbij bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring van de tandarts of orthodontist noodzakelijk is om de behandeling te kunnen starten. Ook zijn er zorgverzekeraars waar een wachttijd geldt. Dit betekent dat je eerst een jaar bij de verzekeraar verzekerd moet zijn, met een aanvullend pakket voor orthodontie. Pas na dit jaar kun je gebruikmaken van een vergoeding voor een beugel.

Doet het dragen van een beugel pijn?

Alle beugels zijn in principe ontworpen en bedoeld om comfortabel te dragen. Toch kun je net na de plaatsing van een beugel ongemak ervaren. Dat is ook logisch, er zit immers iets 'vreemds' in je mond, wat er eerder niet zat. Het ongemak wordt vooral veroorzaakt door het materiaal van de beugels. Deze zijn gemaakt van metaal, keramiek of plastic en kunnen gaan wrijven in de mond. En wanneer de beugel wordt geplaatst, zul je waarschijnlijk wat druk voelen en misschien een licht knijpend gevoel. Als de beugel zijn werk begint te doen en je tanden en kaken in beweging komen, kan dit een wat krampachtig gevoel geven.

In de eerste week dat je de nieuwe beugel draagt, ervaar je mogelijk de volgende klachten:

 • Enige gevoeligheid, of zelfs snijwonden, op je tong wanneer deze tegen de nieuwe beugel wrijft

 • Pijn, irritatie en zere plekken in je wangen

 • Een algemeen gevoel van pijn en druk, met name wanneer je op voedsel kauwt

Om klachten te verlichten en te beperken, is het aan te raden om in het begin vooral zachte voedingsmiddelen te eten. Bijvoorbeeld yoghurt, pap, aardappelpuree en soep waarop je niet hoeft te kauwen. Wanneer het tandvlees geïrriteerd of ontstoken aanvoelt, helpt bovendien een ijskoud drankje, ijsje of smoothie om de pijn te verlichten. Daarnaast kun je eventueel standaard pijnstillers innemen als je erg veel last heeft van eerder genoemde klachten.

Naarmate de beugel een tijdje in je mond zit, zullen de klachten verdwijnen. Op een gegeven moment merk je zelfs niet meer dat je een beugel draagt. Het kortstondige ongemak zal uiteindelijk leiden tot een gezonder gebit en een prachtige glimlach.

Wat zijn de voordelen van onzichtbare beugels?

De onzichtbare beugel is een modern alternatief voor vaste of uitneembare beugels. Mits je hiervoor in aanmerking komt, profiteer je van verschillende voordelen:

 • Een onzichtbare beugel is comfortabeler dan een traditionele beugel

 • Een onzichtbare beugel is discreter dan een traditionele beugel

 • Een onzichtbare beugel is goedkoper dan een traditionele beugel

Indien je last heeft van een milde of matige beetanomalie, oftewel scheve tanden, een gebit met te dicht op elkaar staande tanden of spleetjes tussen de tanden, dan ben je mogelijk een goede kandidaat voor een onzichtbare beugel.

Hoe gaat dit in zijn werk? Bij PlusDental doorloop je een eenvoudig 5-stappenplan. Tot nu toe gingen ruim 50.000 mensen je voor, met een blijvende glimlach als resultaat.

Maak een afspraak