Rechte tanden met een onzichtbare beugel

Niet iedereen is gezegend met rechte tanden, maar veel mensen dromen ervan. Scheve tanden rechtzetten kan inmiddels op een discrete manier. Ontdek de voordelen van een onzichtbare beugel.

Hoe kun je scheve tanden rechtzetten?

Scheve tanden kunnen allerlei vormen aannemen. Van kleine onregelmatigheden zoals tanden die iets naar voren staan, tot tanden die gedraaid lijken te zijn en daardoor niet goed op elkaar aansluiten. Wat jouw situatie ook is, er zijn altijd oplossingen om de rechte tanden te krijgen waar je van droomt. Welke techniek het beste is, is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren.

 • Een traditionele beugel: wanneer je denkt aan een beugel, denk je waarschijnlijk aan deze soort. De traditionele beugel bestaat uit metalen slotjes die op de tanden worden geplaatst. Met behulp van metaaldraad wordt de beugel aangespannen, waardoor je tanden langzaam maar zeker naar de juiste plek geleid worden. Het voordeel van deze methode is dat het meestal een van de goedkoopste opties is, maar de beugel is wel duidelijk zichtbaar. Sommige orthodontisten werken met keramische slotjes, die net wat subtieler zijn. Deze zijn alleen duurder, lastig schoon te maken en blijven nog steeds vrij goed zichtbaar.

 • Aligners: ben je op zoek naar een onzichtbare beugel? Dan kom je uit bij aligners. Dit is een doorzichtige beugel die je op je tanden klikt. De beugel wordt helemaal op maat gemaakt en past daardoor precies op je tanden. Iedere week of twee weken gebruik je weer nieuwe aligners, die net iets anders gevormd zijn. Zo verschuiven je tanden langzaam maar zeker en krijg je uiteindelijk prachtige rechte tanden. Het grote voordeel van deze methode is dat de beugel vrijwel onzichtbaar is. Je kunt de beugel bovendien uitdoen wanneer je gaat eten, voor meer comfort.

 • Facings: wil je rechte tanden krijgen zonder beugel? Dan zijn facings mogelijk een optie. Bij deze techniek slijpt de tandarts een stukje van je tanden, waarna er een nieuwe tand wordt opgebouwd. Dat kan met composiet, een materiaal dat laag voor laag wordt aangebracht. Ook porseleinen facings zijn een optie. Deze worden op maat gemaakt door tandtechnici en vervolgens in één keer aangebracht. Het voordeel van facings is dat je direct resultaat ziet en ook de witheid van je glimlach kunt aanpassen. Het nadeel is dat deze ingreep erg prijzig is en dat het eindresultaat niet altijd even natuurlijk oogt.

 • Kroon of brug: in sommige gevallen hoef je niet je hele gebit aan te passen, maar gaat het om één of twee scheve tanden. Het is dan niet altijd nodig om een beugel te nemen, want een tandarts kan ook plaatselijke oplossingen bieden. Zo kan er een kroon over de scheve tand geplaatst worden. Dat is een kunsttand die volledig op maat is gemaakt. Deze wordt als een soort kapje over je tand gezet, waardoor de scheve tand helemaal niet meer zichtbaar is. Bij meerdere scheve tanden kan er een brug worden geplaatst. Kronen en bruggen zijn wel prijzig, dus dit is vooral een goede oplossing wanneer je slechts één of twee tanden wilt corrigeren.

 • Operatie: bij ernstige gevallen kan een tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg. Dat gebeurt alleen bij scheve tanden die tot medische problemen leiden en zo snel mogelijk gecorrigeerd moeten worden. Dat komt omdat de operatie vrij ingrijpend is met een lang herstelproces. Ben je dus alleen op zoek naar een mooiere glimlach? Dan is dit geen optie.

Hoe belangrijk zijn rechte tanden?

Je tanden rechtzetten doe je niet alleen omdat je het mooier vindt. Het kan een reden zijn, maar het is slechts een van de motivaties waarom het soms beter is om te investeren in rechte tanden:

 • Betere hygiëne: voor de gezondheid van je tanden en tandvlees is het belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Dat kan lastiger zijn wanneer je tanden te dicht op elkaar staan of scheef staan. Door je tanden recht te zetten, creëer je meer ruimte om tandenstokers te gebruiken of te flossen en verwijder je schadelijke bacteriën beter. Zo houd je je gebit fris en voorkom je klachten als gaatjes of ontstoken tandvlees.

 • Minder kwetsbare tanden: scheve tanden zijn kwetsbaarder. Dat geldt vooral voor tanden die wat verder naar voren staan en daardoor uitsteken. Maak je een keer een ongelukkige val? Dan zijn het vaak deze tanden die afbreken of los gaan zitten. Heb je rechte tanden, dan zijn je tanden meteen minder kwetsbaar bij ongevallen.

 • Minder risico op pijnklachten: scheve tanden kunnen op de lange termijn tot veel problemen leiden. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze de stand van de kaak aantasten. Dat resulteert op de lange termijn in kaakpijn, hoofdpijn en nekpijn. Ga je je tanden rechtzetten, dan ontstaat er meestal meer ruimte in je kaak en kunnen deze problemen voorkomen worden.

 • Makkelijker kauwen: rechte tanden sluiten goed op elkaar aan. Dat maakt het makkelijker om te kauwen, waardoor je ook je eten weer beter verteert. Bij scheve tanden kan het lastiger zijn om goed te kauwen. Dat zorgt in sommige gevallen voor maag- en darmklachten.

 • Verdere scheefstand voorkomen: wist je dat één scheve tand ertoe kan leiden dat je hele gebit scheef gaat staan? Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een tand verliest of beschadigt. De scheve tand drukt tegen andere tanden. Daardoor gaan je andere tanden verschuiven en wordt je gebit langzaam maar zeker schever. Daarom is het altijd beter om scheefgroei zo snel mogelijk aan te pakken.

Hoe lang duurt het om rechte tanden te krijgen?

Hoe lang het duurt voordat je rechte tanden hebt, is helemaal afhankelijk van jouw beginsituatie en de methode die je kiest. Bij facings ben je meestal al binnen twee weken klaar, afhankelijk van hoe snel de facings gemaakt kunnen worden. Dit is bij uitstek de snelste methode, maar je moet er rekening mee houden dat facings meestal maar 5 tot 10 jaar meegaan. Daarna moet je het proces weer opnieuw doen. Het is dus geen permanente en langdurige oplossing.

Bij een beugel is meer geduld geboden. Zowel voor een traditionele beugel als voor aligners, of onzichtbare beugels, geldt dat de lengte van de behandeling afhankelijk is van je gebit. Een klein spleetje tussen de tanden is misschien al na drie maanden verdwenen, terwijl andere scheefgroei net wat meer tijd nodig heeft. Tanden laten zich minder snel corrigeren bij volwassenen. Daarom moet je bij een traditionele beugel denken aan een behandeltijd van gemiddeld 2 jaar. Bij aligners gaat het proces meestal iets sneller, met een gemiddelde behandeltijd tussen de vier en tien maanden.

Het belangrijkste is dat je na de behandeling tevreden bent met je gebit. Daarom is het ook niet mogelijk om een vast tijdframe aan een behandeling met beugel te hangen. Pas wanneer je het verwachte eindresultaat hebt bereikt, is het tijd om de beugel te verwijderen. Dat gaat altijd in overleg met je tandarts, zodat jullie allebei tevreden zijn met het eindresultaat.

Wat zijn de voordelen van een onzichtbare beugel?

Wil je graag rechte tanden en twijfel je welke methode het beste bij je past? Ontdek dan de verschillende voordelen die een doorzichtige beugel biedt. Deze methode is bij milde scheefgroei vaak de meest comfortabele oplossing.

 • Het is de meest discrete beugel die je kunt dragen. Doordat de aligners doorzichtig zijn, zie je de beugel niet zitten. Zo voel je je zelfverzekerd genoeg om de onzichtbare beugel ook te dragen op je werk of tijdens feestjes. Niemand ziet hem zitten, terwijl je tanden wel recht worden gezet.

 • De beugel is comfortabeler om te dragen. Je hebt namelijk geen last van metaaldraad of metalen slotjes op je tanden. Doordat de aligners op maat zijn gemaakt, sluiten ze perfect aan op jouw gebit en voel je ze bijna niet zitten.

 • Een onzichtbare beugel vergt veel minder tijd. Je hebt namelijk geen controles nodig en de beugel hoeft ook niet om de zoveel weken bijgesteld te worden door een tandarts of orthodontist. Je vervangt de aligners gewoon thuis en hoeft geen maandelijkse afspraken te maken bij je tandarts.

 • Doordat een doorzichtige beugel niet gecontroleerd hoeft te worden door een tandarts ben je vaak voordeliger uit. Zorg op afstand is bijna altijd goedkoper.

Een onzichtbare beugel kan in verschillende situaties goed van pas komen: 

 • Bij scheve tanden: heb je last van gedraaide, naar voren staande of scheve tanden? Dan kan een onzichtbare beugel in de meeste gevallen een uitkomst zijn.

 • Bij een spleetje tussen de tanden: ook tanden die iets uit elkaar staan, kunnen gecorrigeerd worden met een onzichtbare beugel. Zo voorkom je ook dat je andere tanden scheef gaan groeien.

 • Bij tanden die te dicht op elkaar staan: een onzichtbare beugel kan tanden meer ruimte geven door ze recht te zetten. Zo voorkom je ook pijnklachten door gaatjes of ontstoken tandvlees.

Wil je graag een onzichtbare beugel nemen voor rechte tanden? Ontdek dan de tandcorrectie van PlusDental. Wij maken passende aligners en stellen een op maat gemaakt behandelplan voor je op. Zo helpen we je om de rechte glimlach van je dromen te krijgen. Bij ons doorloop je de volgende vijf stappen, op weg naar prachtige rechte tanden:

 1. Plan via onze website een consult in bij een PlusDental-praktijk bij jou in de buurt. Hier word je geholpen door een ervaren tandarts die al je vragen beantwoordt. De tandarts maakt een 3D-scan van je gebit, waardoor probleemgebieden makkelijk kunnen worden opgespoord. Zo wordt duidelijk welke tanden recht moeten worden gezet. Dit consult en de bijbehorende 3D-scan zijn helemaal gratis.

 2. Aan de hand van het consult en de 3D-scan stellen wij een behandelplan op. In dit behandelplan zie je welke resultaten je mag verwachten en hoe lang dit naar onze inschatting zal duren. We voorzien je meteen van een duidelijke prijsopgave, zodat je precies weet hoeveel de onzichtbare beugel zal kosten.

 3. Ga je akkoord met het behandelplan? Dan gaan onze tandtechnici voor je aan de slag. Ze gebruiken de gemaakte 3D-scan om op maat gemaakte aligners voor je te creëren. Deze worden gemiddeld binnen vier weken per post naar je verstuurd. In het pakket vind je ook alles wat je nodig hebt voor de behandeling. Zo heb je meteen alle aligners en enkele hulpmiddelen voor de verzorging van de onzichtbare beugel.

 4. Nu is het tijd om de onzichtbare beugel te gaan gebruiken. In het behandelplan staat duidelijk aangegeven hoe lang je iedere aligner moet dragen. In onze handige PlusDental-app zie je precies hoe de behandeling gaat verlopen. Via de app controleren onze tandartsen ook hoe je gebit zich ontwikkelt. Zo houden ze de voortgang van de behandeling in de gaten.

 5. Afhankelijk van je gebit ben je binnen vier tot tien maanden klaar met de behandeling. Het kan langer duren wanneer je tanden minder makkelijk verschuiven of net wat schever staan. Is aan het eind van de behandeling nog niet het verwachte resultaat bereikt? Dan stellen wij de behandeling uiteraard kosteloos bij, zodat je wel de rechte tanden krijgt die je volgens het behandelplan kon verwachten.

Ben je dus op zoek naar een discrete en effectieve manier om rechte tanden te krijgen? Ontdek dan de onzichtbare beugel van PlusDental.

Maak een afspraak